“ОХОЛОСТ НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ”
29.03.2014



Спомен парк “Бубањ” је протеклог викенда опет био на мети вандала. Несавесни посетиоци овог спортско-рецкреационог комплекса у Градској општини Палилула, разрушили су један сеник и дрвену грађу запалили, спомен обележје „украсили“ графитима, оштетили део клупа у анфитетатру . Све се то одиграло један дан пре почетка традиционалне акције извиђача одреда “Краљ Петар-Први” у Нишу. Председник општине Палилула Бобан Џунић, који је отворио акцију извиђача био је непријатно изненађен затеченим стањем. Он је осудио овај чин неодговорног понашања  појединаца и са сарадницима, руководством Канцалерије за младе општине и Савеза извиђача Града Ниша, обишао део комплекса спомен парка “Бубањ” који је пре годину дана реконстрисан захваљујући средствима пројекту “ЦоурТоур” из програма суседске сарадње Србија-Бугарска и финансијској подршци Европске уније.

„Као што и сами можете да видите, неко се усудио да ову „зелебу оазу“ Палилуле оскрнави. Несавесни грађани поново су уништили седишта у Амфитетру, оштетили спомен обележја, нарушавају животну средину гомилањем отпада- рекао је председник општине Палилула Бобан Џунић. У општини Палилула покренули смо иницијативу да се уређен парк „Бубањ“, после пројекта заштити, постави видео надзор и обезбеди стално одржавање Спомен комплекса. Уз подршку медија покренули смо кампању да делујемо на свест људи како би променили одређене лоше навике и спречили гомилање дивљих депонија-нагласио је Џунић. И тада смо затражили подршку Града, надлежних Управа и јавно-комуналних предузећа, као и помоћ организација цивилног друштва. У сарадњи са извиђачима ову иницијативу већ остварујемо али други вид подршке је изостао.

По речима председника Џунића, програмом пројекта који је завршен у 2012.године, реконструисан је Амфитеатар, постављене су клупе на ширем подручју парка, уређене стазе, очишћена спомен обележја унутар парковских површина, урађена је реконструкција чесме и платоа, постављени вејници, засађене саднице. И то све додатним средствима која нису оптеретила ионако скроман буџет општине.

У условима отежаног живота становништва, финансијска средства донатора намењена развоју заједнице, су више него драгоцена. Општина Палилула је добар пример успешног рада и планирања развоја организације локалне самоуправе. Радимо на проширењу пројекта и новим донацијама, каже председник општине Палилула, како би на Бубњу обезбедили реконструкцију водоводне мреже, регулисали расвету, створили услове за ангажовање техничког обезбеђења, поставити покретне тоалете, развили програмске садржаје који би привукли туристе. Развој културног туризма и промоција историјског наслеђа тражи и одговрне грађане. Зато, Палилулци, грађани Ниша, сачувајмо наш животни простор ! (ЕКОполис, Д.Видојковић)